Inhoud

counselling

 

Counselling

Als Register Counsellor en Registertherapeut BCZ verleen ik, Willem Brakenhoff, diensten op het gebied van counselling. Dat doe ik voor mensen (individueel, partners, groepen) en organisaties.

 

Wat is counselling?

Iedereen loopt in zijn of haar leven wel eens rond met een kwestie waarover hij of zij eens met een raadgever zou willen spreken. Dat kan gaan om:

 • emotionele kwesties
 • levensvragen
 • keuzes op het gebied van carrière
 • het omgaan met conflictsituaties
 • stress
 • (lichte) verslavingen
 • rondlopen met schuldgevoelens
 • zorgen hebben
 • naar zingeving zoeken

Een counsellor is zo’n raadgever. ‘Counselling’ betekent dan ook ‘raadgeven’.

– bespreken –

Met een counsellor bespreek je een bepaalde kwestie die je bezig houdt. Je diept die kwestie met de counsellor uit. Verkent haar en onderzoekt haar. Je lucht je hart in de wetenschap dat wat tussen jou en de counsellor wordt besproken, vertrouwelijk is en blijft. Ook verken je oplossingen en werk je naar oplossing toe.

– componenten –

Counselling kent dan ook diverse componenten:

 • een adviserende
 • een therapeutische
 • een coachende component

Het hangt van de cliënt en van de kwestie af welke van deze componenten het zwaarst wegen.

 

De counsellor

Een counsellor is veelal iemand met een zekere ervaring in het leven. Iemand die ervan houdt om naar mensen te luisteren, en met hen in gesprek te gaan op een dieper niveau.

– opleiding –

Meestal heeft een counsellor een psychologische of sociologische opleiding genoten. Het komt ook vaak voor dat iemand pas op latere leeftijd counsellor wordt. Na eerst een andere maatschappelijke carrière te hebben gevolgd. De counsellor wil zijn ervaring en kennis dan inzetten bij het geven van raad aan anderen.

– beroepsvereniging –

Voor counsellors bestaat een beroepsorganisatie: de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (‘ABvC’) te Rijswijk.

 

Willem Brakenhoff

In 1996 ben ik in Rotterdam afgestudeerd als jurist. Sindsdien heb ik vele rollen vervuld in de juridische praktijk: overheidsjurist, advocaat, bedrijfsjurist, wetenschappelijk medewerker en zelfstandig adviseur.

In deze rollen heb ik veel mensen geadviseerd in conflictsituaties en in stressvolle situaties.

Sinds 2017 ben ik naast jurist tevens toegepast psycholoog (of: ‘applied psychologist’, BSc.). De toegepaste psychologie is een op de psychologische praktijk gericht vakgebied.

Als Register Counsellor ben ik aangesloten bij:
de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (‘ABvC’) te Rijswijk

 

 

Als Registertherapeut BCZ ben ik aangesloten bij:
het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (‘RBCZ’) te Roosendaal.

 

 

Mijn specialisaties als Register Counsellor en Registertherapeut BCZ zijn:

 • conflictcounselling
 • re-integratie
 • persoonlijke effectiviteit (en verslavingen)
 • oplossingsgerichte therapie

Mijn juridische achtergrond komt regelmatig van pas in mijn counsellingwerk. Cliënten hebben bij conflictsituaties en re-integratiekwesties soms behoefte aan bewegwijzering door het institutionele en regellandschap dat Nederland kenmerkt. Als jurist kan ik daarin meerwaarde hebben.

 

Methode

Een counsellor luistert en verdiept. Dat doet hij op een betrokken, empathische en onbevooroordeelde manier. Samen met de cliënt verdiept hij zich in wat deze bezig houdt. Samen ondernemen zij een verkenningstocht. Op die manier wordt geprobeerd om tot een helder inzicht te komen in het ‘probleem’ (de zorg, de twijfel, het conflict, de levensvraag, de verslaving, de vraag over de carrière  etc.) van de cliënt.

– doelstelling –

Counselling kan tevens – maar dat hoeft niet – een doelstelling te hebben. Een doelstelling kan bijvoorbeeld zijn om te stoppen met roken, stress te verminderen of een conflict op te lossen. De counselling neemt dan een meer coachende vorm aan.

– adviseren –

Ook kan counselling een meer adviserende vorm aannemen. De counsellor is daarbij terughoudend. Bij counselling staat het oplossend vermogen van de cliënt centraal. Het gaat erom de cliënt het inzicht in zijn of haar eigen kracht te geven. Maar de counsellor kan natuurlijk wel input leveren op basis van zijn kennis en ervaring.

– aantal sessies –

Counselling kan één of meerdere sessies bestrijken. Dit is aan de cliënt. Hij of zij bepaalt. Hetzelfde geldt voor de duur van een sessie.

 

Waar? (e-Counselling)

Counsellen doe ik op mijn praktijk-adres:

Tulpstraat 20
3071 VS Rotterdam

Daarnaast is het mogelijk om te e-counsellen. Dat wil zeggen: counselling via e-mail.

 

Tarieven counselling

 • Het uurtarief voor particulieren bedraagt 75 euro (inclusief BTW).
 • Voor bedrijven en organisaties geldt een uurtarief van 115 euro (exclusief BTW).
 • Voor mensen met een kleine portemonnee hanteer ik afwijkende tarieven. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Let op: deze tarieven hebben betrekking op de counsellingdiensten van Willem Brakenhoff. Voor de andere diensten van BRAKENHOFF (namelijk de juridische en motivationele diensten) gelden andere tarieven.

– verzekering –

In sommige gevallen wordt counselling vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Neem daarvoor contact op met uw verzekeraar.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken, of bespreken of counselling iets voor uw situatie kan betekenen, of gewoon even overleggen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op:

Contact

Voor een eerste telefonisch overleg breng ik vanzelfsprekend geen kosten in rekening.

 

Verdere informatie

Wilt u meer weten over counselling of aanverwante onderwerpen? Hier een overzicht van handige links met verdere informatie:

Handige links counselling